Onderzoek: EQ belangrijker dan IQ

social smartEmotioneel Quotient heeft veel grotere impact op performance dan het Intelligentie Quotient.

Onderzoek van MIT wijst uit dat screenen op Emotioneel Quotient veel meer garantie op succesvol werknemerschap geeft dan selecteren op Intelligence Quotient.
amadori-q2-t1 engagement EQ

amadori-q3-graph2 motivatie retentiePerformance
De onderzoekers van de UC Berkeley vonden dat het EQ vier keer meer invloed had op de performance dan het IQ heeft. De onderzoekers van Six Seconds onder leiding van Dr. Steven Stein becijferden dat het EQ 27% van het succes van werknemers bepaalt, het IQ heeft een impact van maximaal 5%.

‘Emotional intelligence predicts high performance’ – Six Seconds (Amadori Case)

EQ versus IQ
Daniel Goleman is de schrijver van Emotional Intelligence (1995) een boek dat anderhalf jaar in de Times Bestseller-lijst verbleef en hem een nominatie voor de Pulitzer-prijs opleverde. Goleman beweerd dat 90% van het verschil tussen toppresteerders en gemiddelde medewerkers toe te wijzen is aan het EQ. In het kort komt het er op neer dat medewerkers met een gemiddeld IQ maar beschikken over een hoog EQ een grotere kans op succes hebben, dan medewerkers met een hoog IQ en een gemiddeld EQ.

Wat meet het EQ?
• zelfbewustzijn

• zelfmanagement

• sociaal bewustzijn

• relatie-management (Goleman 1995)

sales eq training en retentieTraining
In tegenstelling tot het IQ, valt het EQ wel te trainen. Goleman viel het op dat oudere werknemers een gemiddeld hoger EQ scoren. Uit een onderzoek bij een grote Italiaanse voedselproducent blijkt dat personeelsverloop (vs retentie) van salesmedewerkers met 20% afnam na de medewerkers een EQ-training aan te bieden (zie jaargrafiek). Medewerkers bleken gewoonweg beter in staat met elkaar om te gaan en relaties te onderhouden en dit feit bevorderde het werkplezier en engagement. Ander onderzoek wijst uit dat medewerkers met een hoog engagement vaak over een bovengemiddeld EQ beschikken.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackbacks / Pingbacks

  1. De wetenschap achter Personality Poker | 91engagement - oktober 16, 2018
  2. Denkstijlen | 91engagement - oktober 16, 2018

Plaats een reactie